Biokozmetikumok a Boglyában

2022. Mar 28. | Boglya Ökoház

Nálunk a fenntarthatóság és a környezetvédelem nem csupán az építészeti eljárásban és a megújuló energiaforrásokban mutatkozik meg, hanem a szépségápolásban és a takarítószerek beszerzésében is.

A házban elhelyezett kozmetikumok, – úgy mint például a kecsketejes levendula szappan fehér agyaggal, – Molnár-Jilek Viktória, a VIKTORIA JILEK bio beauty & health care márka alapítójának magas minőségű bio termékei, amelyek kizárólag természetes összetevőkből készülnek.

Számunkra fontos volt, hogy amikor nálunk pihennek az ide érkező vendégek, akkor is bio és természetes alapanyagú termékeket használhassanak. 

“Egyre szélesebb azoknak a tudatos vásárlóknak a rétege, akik egyrészt figyelembe veszik, hogy az általuk vásárolt termékek valóban természetesek, tiszta minőségűek legyenek, mivel nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy hosszú távon is megóvják a saját, illetve családjuk egészségét, másrészt etikailag is felelősséget vállalnak a környezetünkért. Minden embernek szüksége van arra a tudatra, hogy amit csinál, annak értelme és értéke van.” — Molnár-Jilek Viktória 

Ha kíváncsi vagy, hogy mi volt az együttműködésük indítéka és hogyan találkozott Viki és a Boglya filozófiája, akkor olvasd el ez a mini interjút:

Mivel foglalkozol pontosan?

Hivatásomat tekintve közgazdász, természetgyógyász, fito- és aromaterapeuta vagyok, de szeretem azt mondani, hogy gyógynövényekkel foglalkozom, amit minden lehetséges formában felhasználok, mind a munkámban, mind a magánéletemben is.

Szerintem a külső és a belső szépségápolás elválaszthatatlan egymástól. A bőrünk olyan, mint az életünk térképe. Minden bennünk és körülöttünk zajló testi és lelki folyamat megjelenik rajta és gyakran nyomot hagy maga után.

Sosem volt kérdés, hogy mindkettővel szeretnék foglalkozni. Éppen ezért tartom a gyógynövényeket csodálatosnak, mert képesek egyszerre segíteni testileg és lelkileg; kívülről és belülről.

A külső ápoláshoz növényi kivonatokból készítek bio arcápolási termékeket. A receptúra és a termékpaletta összeállítása során az az alapgondolat vezérel, hogy egy-egy kozmetikai bőrtípus igényeinek feleljen meg a termékem. Ugyanakkor az általános igényekre – mint például a vízhiány vagy a bőr vitaminszükséglete – is legyen megoldásom, így egymással jól kombinálhatóak a termékek, de külön-külön is helytállnak! 

Másrészt egészségmegőrzés céljából tea– és illóolaj keverékeket is készítek. Mivel egy összetett folyamatról van szó és egyedi igényeink, problémáink vannak gyakran személyes tanácsadás keretén belül állítok össze csomagokat, személyre szabott termékeket.

Minden más csodát a gyógynövényekről workshopok keretén belül adok át! Itt már igazán nincs határ! Készíthetünk kényeztető termékeket, kivonatokat, gasztronómiai különlegességeket…szinte bármit. Egy cél vezérel: bátran és szeretettel használja mindenki otthon őket!  

Milyen értékek mentén építetted fel a saját vállalkozásodat?

Több szempontot is figyelembe vettem a vállalkozásom megalapítása során:

Az egyik cél a megbízhatóság és a hitelesség volt. Éppen emiatt volt kiemelkedően fontos, hogy közvetlen kapcsolatban legyek igazoltan ökológiai vagy biodinamikus gazdaságokkal, valamint a saját alkotásaim is igazoltan bio termékek legyenek.

A lehetőségekhez képest maximálisan törekedni a környezetbarát és fenntartható megoldások felé: termékeimnek nincs doboza, amivel növelném a hulladék mennyiséget, illetve fehér porcelán tégelyeket használok, amit vissza is lehet küldeni. A csomagok kiszállításához csak biológiailag lebomló anyagokat használok, legyen szó akár a ragasztószalagról, akár a térkitöltőről. A kozmetikai műhelyemet és az irodámat is ebben a szellemben vezetem. 

A személyes kapcsolatok fontossága is jelen volt a listámon, amit főleg a személyes konzultációk és a workshop-ok alkalmával tudok kialakítani. Az egész vállalkozásom a törődésről szól, hogy odafigyeljek a vendégeimre és azt kínáljam, amire tényleg szüksége van.

Milyen kapcsolódási pontokat látsz a Boglya Ökoházzal?

Már a szemléletmódjukban és az alapelveikben is kapcsolódási pontokat látok, hiszen ők is arra törekednek, hogy minél fenntarthatóbb és környezettudatosabb legyen a vállalkozásuk. Amit nyújtanak a vendégeiknek valódi minőséget és tartalmat képviseljen. Fontos megkülönböztetni, hogy egy vállalkozás pusztán profitorientált vagy egyfajta eszközként használja azt, hogy valami hasznosat teremtsen. Ez utóbbi szemlélet az, ami összekapcsolhat vállalkozásokat, hogy olyan projektekbe fogjanak, aminek hosszú távú értéke van. 

Milyen kapcsolatod van vidékkel? Hova húz a szíved Magyarországon a legjobban?

Nagypapám a 70-es években épített egy kis nyaralót a Balaton déli partján, így abban a szerencsében volt és van a mai napig részem, hogy gyerekkoromtól kezdve rendszeresen élvezhetem a Balaton környékét. Ugyanannyira az otthonomnak tekintem, mint a Pilist. A másik kedvenc helyem pedig Kisoroszi, amit szintén a nagyszüleimnek köszönhetek. Bár számos csodálatos hely van Magyarországon, ahova szívesen utazom, mégis ez a két hely a kedvencem!

Mik a kedvenc szabadidős tevékenységeid, időtöltésed?

Imádom a koncerteket, az élő zenét és a közönség lelkes rajongását. 14 évesen kaptam az első koncertjegyemet a szüleimtől (Bon Jovi – Billy Idol) és azóta is tart ez a szerelem. A zenehallgatás sem maradhat ki egyik napomból sem!

De nagyon szeretek kertészkedni, kiválasztani a növényeket, ültetni, gondozni őket. Általában előre megtervezem az adott kertrészletet annak függvényében, hogy a mi a célom vele, majd izgatottan várom, hogy valóban úgy nézzen ki három év múlva, mint ahogy elképzeltem. Most éppen egy pillangó sarkon dolgozom.

A családommal kártyázni és társasozni is szeretek! Bár vannak nagyon komoly játékok is, de jellemzően a két kislányom elkezd bohóckodni, aminek mindig nagy nevetés a vége. Szintén szeretek velük utazni. Szerencsére a családom többi tagja is nagy csavargó, így bármikor kaphatóak egy utazásra!

Még számos tevékenységet fel tudnék sorolni, például a munkámat is, de „elfogyna a papír”. Annyi bizonyos, hogy sosem tudnék unatkozni!

Hogyan játszik szerepet a természet az életedben?

A természet mindig is szerves része volt az életemnek. Közel 10 évig éltem a fővárosban, de ezt az időszakot leszámítva mindig is tópart mellett, erdő szélén és hegyek között laktam. El sem tudnám képzelni másképp!

Miért fontos számodra az egészséges életmód és a környezetvédelem, fenntarthatóság kérdése? 

A legjobban annak örülnék, ha nem életmódnak hívnánk, hanem életnek. Egészséges életet élek, ami nem átmeneti divat, hanem természetes alapja a létezésemnek. Szeretem önmagam annyira, hogy sem testileg, sem lelkileg nem „mérgezem” magam olyan ételekkel, kapcsolatokkal, ami hosszú távon árt nekem.

Az utóbbi évtizedekben vészes gyorsasággal távolodtunk el a természettől, a természetestől és váltunk fogyasztói társadalommá, ami egyenes arányban magával hozta a környezeti problémákat is. Ily módon az egészségem, a környezetvédelem és a fenntarthatóság szorosan össze is függ.

Lényegében nem más, mint az „adok-kapok” kényes egyensúlya, szűkebb és tágabb értelemben véve önmagam és a környezetem között.

Legfrissebb ajánlóink

Bemutatjuk a környéket

Bemutatjuk a környéket

Összeszedtük a leghasznosabb tudnivalókat, hogy egy kis ízelítőt kapjatok a környék hangulatáról, a programlehetőségekről és látnivalókról.

Lépj kapcsolatba velünk!

Ha bármilyen kérdésed van a foglalással, a házzal, a felszereltséggel, a programokkal és az érkezéssel vagy a lemondással kapcsolatban, akkor fordulj hozzánk bizalommal!
Adatkezelési tájékoztató*