Szalmaház – Hogyan épült a Boglya?

2022. Mar 2. | Boglya Ökoház

A Boglya Ökoház nevét az építéséhez használt szalmabálákról kapta, mivel a Boglya nem csak ökoház hanem ezen belül is szalmaház.

Miért pont a szalmaházra esett a választásunk?

A szalmaház az egyik legkedvezőbb megoldás a környezetvédelem iránt elkötelezett építkezők számára. A felhasznált alapanyagok előállítása, feldolgozása nem igényel fosszilis energiát. A hagyományos építkezési módszerrel épült ház nagy ökológiai lábnyommal rendelkezik hisz jelentős energiafelhasználással jár az építőanyagok előállítása. Ezzel szemben a szalmaház ökológiai lábnyoma nagyon csekély.

Miért is olyan csodás építőanyag a szalma?

 • A levegő páratartalma természetes módon szabályozott, és mindig közelít az optimálishoz.
 • Az épület nyáron nem igényel mesterséges hűtést.
 • A felhasznált természetes anyagoknak nincs károsanyag kibocsátásuk.
 • A felhasznált építőanyagok előállítása nagyrészt megújuló energiaforrásokat vesz igénybe.
 • A használat során a szokásosnál kisebb a függőség a nagy energiaellátó rendszerektől.
 • A szalmabála egy olyan természetes anyag, amelynek a hőszigetelő képessége vetekszik a legmodernebb szintetikus hőszigetelő anyagokéval.
 • A bálák elkészítése nem igényel jelentős ásványi nyersanyag és energiahordozó felhasználást.
 • Jó hangszigetelő. Nemzetközi mérések szerint 51 dB feletti hangszigetelő képességgel bír.
 • Más hagyományos építési módokkal azonos élettartam, a tervezésre, kivitelezésre és használatra vonatkozó előírások betartása esetén.
 • a visszamaradt anyagok megsemmisítése nem károsítja a környezetet.
 • a szalma és fa keletkezése szemben más építőanyagokkal nagy mennyiségű negatív CO2 kibocsátással, azaz CO2 elnyeléssel jár, így az átlagos szalmaház építése CO2 semleges. 
 • A szalma a vakolatba burkolva tűzvédelmi szempontból épp annyira biztonságos, mint a hagyományos építőanyagok.

A szalmaház mint ökoház

A Boglya Ökoház tervezésekor kiemelten fontosnak tartottuk a szépség és modernitás mellett a fenntarthatóság témakörét. Az építkezés során természetes alapanyagokat használtunk, úgy mint a fa, szalma és öko vályogvakolat, amely nemcsak a környezetre, hanem az egészségünkre is jó hatással van. A szennyvíz lebontásáról biológiai szennyvízlebontó gondoskodik, az esővizet összegyűjtjük és mind a házban mind a kertben hasznosítjuk. A ház elektromos ellátását napelemmel biztosítjuk. Tulajdonképpen ezek azok a szempontok, amelyek okot adtak arra, hogy ökoháznak nevezzük el a Boglyát.

Mi is az ökoház pontosan?

Az ökoház fogalmára jelenleg nincsen pontos definíció, de az építészeti szakvélemények szerint az ökoházak olyan épületek, amelyek olyan technológiával és struktúrával épülnek, amelyek hozzájárulnak a természet hosszútávú megóvásához és mérsékelik környezetszennyezést.

Az ökoházak megépítése lehetőség szerint a legkisebb természetkárosító tevékenységgel történik, “beépül” a környezetébe, így nem elvesz a természetből, hanem hozzátesz.

Az ökoházaknak meg kell felelni néhány zöldépítési alapelvnek, ilyenek például:

 • Az építés során lehetőleg természetes anyagokat használjanak (pl.: fa, kő, szalma, agyag), az energiaellátásnál pedig főként a megújuló energiaforrásokra támaszkodjanak a tervezők;
 • Az épület alkalmas legyen a környezetbarát, az erőforrásokkal takarékosan gazdálkodó életmód folytatására;
 • Az épület felépítése során emberi erő használata, élőmunka használata;
 • Az épület alkalmazkodik a helyi éghajlati viszonyokhoz;

Az ökoház nem összekeverendő a passzívházakkal, amely akár már egy sima társasház is lehet. Ehhez csak annyi kell, hogy a falak és a nyílászárók tökéletesen, szinte légmentes hőszigetelést biztosítsanak. A friss levegőt egy mesterséges szellőzőrendszer biztosítja az ilyen épületeknél. A fűtést és a hűtést is ez a szellőzőrendszer oldja meg.

Ha még kíváncsi vagy, hogyan épül a Boglya Ökoház és milyen filozófiát követtünk, akkor kattints ide és nézd meg a bemutatkozó leírásban!

Forrás:

www.szalmahazak.hu

www.energiaeskornyezet.hu

Legfrissebb ajánlóink

Bemutatjuk a környéket

Bemutatjuk a környéket

Összeszedtük a leghasznosabb tudnivalókat, hogy egy kis ízelítőt kapjatok a környék hangulatáról, a programlehetőségekről és látnivalókról.

Lépj kapcsolatba velünk!

Ha bármilyen kérdésed van a foglalással, a házzal, a felszereltséggel, a programokkal és az érkezéssel vagy a lemondással kapcsolatban, akkor fordulj hozzánk bizalommal!
Adatkezelési tájékoztató*